Op de set van de speelfilm De Oost, die het verhaal vertelt van de Indonesische Onafhankelijksoorlog, raken Daan van Citters en Joenoes Polnaya bevriend. Na afloop besluiten zij het spoor van hun opa’s in Indonesië te volgen. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daans opa als Nederlandse oorlogsvrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma. Hun dappere en kwetsbare reis confronteert Daan en Joenoes met complexe vragen van goed en kwaad, dader en slachtoffer. En met de manier waarop de daden van hun voorouders ze hebben gemaakt tot wie ze nu zijn. Het resulteerde in de documentaire Kleinkinderen van De Oost.
Tijdens Laatbloeiers bevraagt Nadine Ridder Daan en Joenoes – aan de hand van filmfragmenten – over de impact van het koloniale verleden op de Nederlandse maatschappij en transgenerationeel trauma. Ook systemisch begeleider Edward Tuheteru schuift aan.
Daan van Citters (30) groeide op Suriname, Griekenland en Nederland. Na zijn middelbare-schooltijd besluit Daan om niet verder te studeren maar zijn droom na te jagen om filmmaker te worden. Dit deed hij vanwege zijn interesse voor de manier waarop film emoties kan beïnvloeden. In zijn werk is een grote rol weggelegd voor andere culturen en hoe universele emoties mensen verbindt. Als autodidact is Daan een wereldwijd actief regisseur van videoclips en commercials voor o.a. het Rijksmuseum, Budweiser en Adidas. Kleinkinderen van de Oost is zijn eerste lange documentaire.
Muzikant en acteur Joenoes Polnaya (32) studeerde af aan de Theaterschool Rotterdam in 2013. Sindsdien heeft Joenoes gespeeld bij verschillende theatergroepen, in Nederlandse speelfilms, waaronder De Oost, en tv-series. Joenoes is een verhalenverteller en doet dat doormiddel van kunst, muziek en theater. Als trotse Molukker spreekt hij regelmatig over zijn cultuur en identiteit.