Massada zorgde in de jaren 70 voor een geheel nieuw geluid in de Nederlandse popmuziek. Oprichter Johnny Manuhutu en zijn band, die grotendeels uit Molukse muzikanten bestaat, introduceerden als één van de eersten het uitgebreide gebruik van percussie in een band. En hoe!

In de jaren 70 en 80 is Massada op de toppen van zijn succes en scoort de band de ene na de andere nummer 1 hit. Juist in die tijd hebben de bandleden het niet altijd makkelijk. Het zijn de jaren van het Moluks verzet en de onafhankelijkheidsbeweging. Johnny Manuhutu vertelt: “In de beginperiode kwamen Molukse jongeren ook op een andere manier in het nieuws. Er waren die bezettingen, de treinkaping. De Molukse zaak liep als een rode draad door ons leven en werk. Overal waren er spanningen, maar wij hebben het altijd goed kunnen uitleggen. Wij waren de ambassadeurs van de Molukse zaak, op een goede manier, daar waren mensen echt trots op. Dat is toch een godsgeschenk geweest.”

En nu, 50 jaar later, is de band krachtiger dan ooit en toert door Nederland. Een waardige en swingende afsluiter van Laatbloeiers 2023!

Blijf UP de hoogte!

Laatbloeiers is onderdeel van UP!. Schrijf je hieronder in en ontvang updates over UP! en het Laatbloeiers festival.